Dostupni linkovi

Građanski front: Srbija da zaštiti građane od neofašista


Aktivistkinja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša Jana Krstić verbalno je napadnuta na nišavskom keju od strane nepoznatih mladića koji su joj prvo dobacivali, a zatim je i zaustavili i pretili joj jer je nosila majicu sa logom inicijative "Ne davimo Beograd", saopštio je Građanski front.

Kako je navedeno na sajtu te asocijacije lokalnih političkih organizacija, verbalni napad desio se na istom mestu gde je, podseća Građanski front, zbog majice sa antifašističkim motivima pre godinu dana grupa neofašista izbola nožem studenta Uroša Janjića.

"Jana Krstić jedna je od najaktivnijih i u javnosti naprisutnijih aktivistkinja Udruženog pokreta slobodnih stanara i Građanskog fronta. Učestvovala je na brojnim protestima, akcijama i javnim manifestacijama i prepoznatljivo je lice pokreta. Smatramo da je napad na Janu, napad na sve nas i na sve ljude kojima su bliske ideje antifašizma, slobode, solidarnosti i tolerancije", saopštio je Građanski front.

Pročitajte i ovo:

Građanski front zahteva od nadležnih organa da reaguju i "zaštite građane i građanke Niša od divljanja neofašističkih organizacija".

"Upravo je blagom reakcijom policije i tužilaštva i tolerisanjem brojnih drugih incidenata za koje javnost u Nišu vrlo dobra zna, došlo do toga da se grupe huligana osećaju slobodno i zaštićeno. Podsećamo da je napadnuti Uroš Janjić prvobitno bio terećen za učestvovanje u tuči, kao i da napadačima nije čak određen ni pritvor, a da do danas nema razrešenja ovog slučaja", smatraju u Frontu.

Zbog toga zahtevaju da "sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja, ali i istorijskim revizionizmom".

"Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti", naglašavaju.

Građanski front je asocijacija lokalnih pokreta koju pored Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, čine Ne davimo Beograd, Lokalni front, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Požegu.

XS
SM
MD
LG