Dostupni linkovi

Michael Jordan: Dosta rasizma u SAD


Michael Jordan
Michael Jordan

Košarkaška legenda Michael Jordan je 31. maja progovorio o Floydovoj smrti, objavivši na društvenoj mreži Twitter da je Afroamerikancima i manjinama "dosta" rasizma u Sjedinjenim Državama.

Bivša zvijezda Chicago Bullsa rekla je da razumije bijes i da se osjeća "tužno, bolno i otvoreno bijesno".

Rekao je da stoji uz one koji "prozivaju ukorijenjeni rasizam i nasilje prema ljudima u boji u našoj zemlji".

Jordan je takođe pozvao ljude da se "međusobno slušaju, pokazuju saosećanje i empatiju i da nikada ne okreću leđa besmislenoj brutalnosti".

"Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može podijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorisati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti.

Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. Moramo svi zajedno pronaći rješenje i raditi zajedno kako bismo se izborili za pravdu za sve. Porodici Georgea Floyda želim izraziti sućut i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda", napisao je Jordan na Twitteru.

Nemiri u Mineapolisu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG