Dostupni linkovi

Letilica kompanije Space-X sletela na Međunarodnu svemirsku stanicu


Kapsula "Dragon"

Dvojica astronauta američke Nacionalne Vazduhoplovne i Svemirske Administracije (NASA), koji su u subotu lansirani sa kosmodroma Kenedi na Floridi,sleteli su u nedelju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), javlja BBC.

Njihova kapsula pod nazivom “Dragon” (eng. zmaj) – u vlasništvu privatne kompanije Space-X – prizemljila se u luku svemirske laboratorije.

Astronauti Dag Harli (Doug Hurley) i Bob Benken (Behnken) moraju da sačekaju proveru pritiska pre nego što im bude dozvoljeno da se pridruže ruskom i američkom timu na ISS-u.

Let se označava kao novo poglavlje saradnje američke svemirske agencije NASA s privatnim kompanijama u slanju astronauta u svemir, pošto je reč o prvom lansiranju rakete i kapsule kojom se ljudi šalju u svemir, napravljene od privatnog novca.

Ovo je prvi put da NASA šalje astronaute iz svoje zemlje otkako je 2011. godine izbacila iz upotrebe svemirsku letilicu spejs-šatl, a nakon nesreće spejs-šatla "Kolumbija"koji se raspao 1. februara 2003. pri ulasku u Zemljinu atmosferu, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta.

XS
SM
MD
LG