Dostupni linkovi

Fukujama: Srbija pod Vučićem ide u autoritarnom smeru


Frensis Fukujama na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u junu 2018.
Frensis Fukujama na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u junu 2018.

Nažalost Srbija se pod predsednikom Aleksandrom Vučićem prilično postojano kreće u autoritarnom smeru, izjavio je za Glas Amerike američki politikolog, ekonomista i pisac Fransis Fukujama (Francis Fukuyama).

"Mislim da je počeo da koristi krizu, izazvanu COVID-19 kao način da poveća svoju izvršnu vlast, isto kao Viktor Orban i neki drugi lideri u regionu. U nekom momentu... ili možda smo već došli do te tačke, gde će svaka ideja o članstvu u EU biti nemoguća, jer je EU zasnovana na sistemu vrednosti, koji ne podržava ili ne personifikuje trenutni režim u Beogradu", naveo je Fukujama.

On je ocenio da Srbija igra dvostruku igru i da želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i da produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom.

"U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada, su način da se izbegne kritika sa Zapada", rekao je američki politikolog.

On je dodao da ne misli da u slučaju Srbije za usporovanje procesa prijema može da se krivi EU.

"Ne mislim da je Srbija iskrena, nisu uradili ništa nalik onome što je Severna Makedonija učinila, pa ne mislim da za usporavanje procesa prijema možete da krivite EU", smatra Fukujama.

Upitan kako Srbija i Crna Gora mogu da slede svoj put ka Evropskoj uniji sa ocenom Fridom Hausa, koji je u poslednjem izveštaju naveo da su i Srbija i Crna Gora hibridni režimi, Fukujama je odgovorio da misli da ne mogu.

"Mislim da je jedan od problema koje je EU imala što je pustila druge zemlje iz regiona kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste, a deo razloga što u EU postoji nespremnost za dalje proširenje jeste, po meni, osećanje da su prerano primili nekim zemlje. A kada imate zemlju koja ni ne deluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta", rekao je Fukujama.

On sumnja da će uskoro biti rešen problem Kosova, dodajući da mu se čini da u tome postoji otpor i u Beogradu i Prištini.

Fransis Fukujama, jedan je od potpisnika apela više stotina intelektualaca protiv urušavanja demokratije u Srbiji i zaštitu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Osim Fukujame, koji je profesor političkih nauka na univerzitetu Stenford i predsednik uredničkog odbora časopisa "Američki interes", peticiju su potpisali i Jirgen Habermas, Noam Čomski, Toma Piketi i Džudit Batler.

Zaposleni na beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) prethodno su naveli da je Vlada Srbije u martu prošle godine narušila praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora i da je potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora Instituta.

XS
SM
MD
LG