Dostupni linkovi

Uoči Dana bijelih traka: Na redu izbor lokacije za spomenik ubijenoj djeci Prijedora 


Prijedor uoči Dana bijelih traka, jedna od potencijalnih lokacija za spomenik ubijenoj djeci tokom rata
Prijedor uoči Dana bijelih traka, jedna od potencijalnih lokacija za spomenik ubijenoj djeci tokom rata

Predstavnici lokalne vlasti u Prijedoru, gradu u Bosni i Hercegovini, su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece u proteklom ratu i nevladinih organizacija da im se u ovom gradu podigne spomenik, kazao je za RSE Edin Ramulić predstavnik Fondacije za izgradnju kulture sjećanja.

“Nakon pet godina odbijanja da se o tome i raspravlja u nadležnim tijelima grada Prijedora krajem prošle godine održali smo seriju sastanaka kada je došlo do iznenađujućeg obrta".

Ramulić pojašnjava kako gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predsjednik Skupštine grada, ali i svi predstavnici klubova odbornika nisu imali ništa protiv da se podigne spomenik za 102 poginule djece Prijedora u ratu od 1992. do 1995. godine.

"Zbog toga smatramo da više nema prepreka osim ovih tehničkih oko procedura, jer to nije uređena zona. Pitanje je da li treba prvo odobrenje ili prije toga treba imati lokaciju i idejno rješnje,” kaže Ramulić.

To je početak ostvarenja jednog od prvih ciljeva kojeg je pred sebe postavila građanska Inicijativa „Jer me se tiče“, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su joj se priključili.

U dosadašnjim pregovorima sa predstavnicima lokalne vlasti razgovore su vodili predstavnici roditelja ubijene djece, Inicijative Jer me se tiče, Centra za mlade Kvart i Fondacije za izgradnju kulture sjećanja.

Prema Ramulićevim riječima, predloženo je sedam lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora:

„Sve one se nalaze u samom centru grada, gdje ima mnogo prolaznika, kako bi ovaj spomenik bio vidljiv. Lokacije se nalaze na mjestima koja su frekventna pješacima, od glavnog gradskog trga (Trg Zorana Karlice) slobodne zelene površine ispred objekta Gradske uprave, Pješačke zone ulice Kralja Petra I Oslobodioca, pa do ugla Pećanskog parka i Mosta na Bereku".

Prijedor, jedna od mogućih lokacija za spomenik
Prijedor, jedna od mogućih lokacija za spomenik

Smatra da bi bilo koja od ovih lokacija zadovoljila i sve roditelje poginule djece.

"S tim da smo mi u tim pregovorima ostavili i mogućnost da gradske vlasti predlože neke druge adekvatne lokacije za spomenik u užem centru grada. Do ovog trenutka takvi prijedlozi još nisu izneseni pred inicijativu roditelja ubijene djece,” objašnjava Ramulić.

Navodi i da se prijedlog lokacija trenutno nalazi kod Odjeljenja za prostorno uređenje grada koje treba dati stručno mišljenje o svakoj od sedam lokacija. Nakon izbora lokacije slijedi raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje, a uporedo s tim i provođenje svih administrativnih procedura za izgradnju spomenika.

“Mi smo očekivali da ćemo bar prije ovogodišnjeg Dana bijelih traka 31. maja riješiti bar dio ovih procedura, ali zbog pandemije korona virusa sve je stalo. Mi ćemo i ove godine obilježiti Dan bijelih traka, ali mnogo skromnije jer u povorci može učestovati samo 50 ljudi. Cvijeće sa imenima 102 ubijene djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina,“ kazao je Ramulić.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992. godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ako se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

XS
SM
MD
LG