Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za krijumčare migrantima


Migranti u BiH, ilustracija
Migranti u BiH, ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je Sudu BiH prijedlog pritvora za četiri osumnjičene osobe za međunarodno krijumčanjenje migranata, saopšteno je u petak, 29. maja iz ove pravosudne institucije.

Osumnjičeni su pod istragom da su, kako se navodi, kao pripadnici organizovane grupe predstavljali dio krijumčarskog lanca s ciljem krijumčarenja migranata sa teritorije BiH na teritoriju Hrvatske i dalje prema drugim državama Evropske unije, s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Postupajući tužilac uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Alibašić Saliha (1971), Grahović Hasana (1993), Mehić Hasiba (1969) i Šabić Muhameda (1962) iz Velike Kladuše (Unsko-sanski kanton, Federacija BiH), državljane BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode 27. maja u okviru operacije kodnog naziva “Trst”, koja je realizovana u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije (USKOK) pri Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Tada je iz Tužilaštva navedeno kako su počinitelji organizovali sve do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica.

Na teret im se stavlja i da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela “krijumčarenje migranata”.

Inače, državno tužilaštvo je od početka 2018. podiglo 12 optužnica protiv 29 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, a u istom periodu Sud BiH je izrekao sedam presuda kojima je njih 10 osuđeno.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata i izbjeglica. Više od 5.000 njih smješteno je u privremene prihvatne centre u BiH.

XS
SM
MD
LG