Dostupni linkovi

Visoka komesarka UN osudila smrt Džordža Flojda


Protesti u Mineapolisu nakon smrti Džordža Flojda, 26. maj 2020.
Protesti u Mineapolisu nakon smrti Džordža Flojda, 26. maj 2020.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle osudila je 28. maja smrt Džordža Flojda u američkom gradu Mineapolisu dok je bio pod policijskim nadzorom i zahteva da vlasti SAD preduzmu "ozbiljan postupak" i zaustave ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca, prenosi agencija Frans pres (AFP).

"Radi se o poslednjem u dugom nizu ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u rukama američkih policajaca i onih koji pravdu uzimaju u svoje ruke", rekla je Mišel Bašle u saopštenju.

"Američke vlasti treba da preduzmu ozbiljne mere da bi okončale ta ubistva. Takođe, treba da osiguraju da se zadovolji pravda", napisala je Bašle.

Ona je takođe ukazala i na ljude poput Ahmauda Arberija i Trejvona Martina koje su ubili naoružani civili.

Flojd umro je početkom sedmice i na video-snimku objavljenom na internetu vidi se kako se bori za vazduh dok mu beloputi policajac kolenom pritiska vrat.

Policija je saopštila da je patrola reagovala na dojavu da Flojd u svom automobilu ima falsifikovan novac. U saopštenju se navodi da je on izašao iz automobila i pružio fizički otpor policajcima. Na snimku se ne vidi početak spora, ali se čuje kako Flojd bespomoćno govori da ne može da diše i da moli da ga ne ubiju, dok su prolaznici dobacivali policiji da ga pusti.

Smrt Džordža Flojda izazvala je gnev i nasilne demonstracije u Mineapolisu.

XS
SM
MD
LG