Dostupni linkovi

Ruski novinar dobio 15 dana zatvora zbog kršenja zakona o protestima


Uhapšeni ruski novinar Iliya Azar
Uhapšeni ruski novinar Iliya Azar

Okružni sud u Moskvi osudio je istaknutog ruskog novinara na 15 dana zatvora, dok je policija pritvorila nekoliko drugih novinara koji su se okupljali u znak podrške za osuđenog novinara.

Iliya Azar novinar neovisnih novina Novaya Gazeta osuđen je 25. maja nakon što je proglašen krivim za kršenje ruskih zakona o protestima.

Policija je saopštila da je Azar uhapšen zbog kršenja zabrane okupljanja u Moskvi uvedene zbog spriječavanja širenja korona virusa.

Prema podacima stranice OVD-Info koja prikuplja informacije o pritvorima na političkim protestima, pritvoreno je i šest novinara koji su se u Moskvi okupili u znak solidarnosti.

Azar je uhapšen tokom protesta na kojem je sam učestvovao u znak podrške aktivisti Vladimiru Vorontsovu koji je radio na otkrivanju kršenja unutar ruskih agencija za provođenje zakona.

Vorontsov, bivši policajac uhapšen je početkom maja pod optužbom za iznudu. Kasnije je također optužen za ilegalnu distribuciju pornografije. On poriče optužbe i tvrdi da ga žele kazniti zbog njegovog aktivizma.

Hapšenje Azara dovelo je do bijesa među njegovim pristalicama koje kažu da je opasno držati novinara u zatvoru dvije sedmice tokom pandemije COVID-19.

“Azar je imao svako pravo na održavanje ovog skupa u skladu sa zakonom i zdravim razumom”, napisao je na Twitteru ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Amnesty International je hapšenje nazvao “kukavičkim činom” te su optužili vlasti za “rušenje aktivizma i povredu ljudskih prava kako bi ušutkali kritičare”.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir rekao je da je “uznemiren” zbog zatvaranja novinara koji su se okupili kao podrška Azaru te pozvao na njihovo hitno puštanje na slobodu.

XS
SM
MD
LG