Dostupni linkovi

Radončić o sječi šume: Komisija da utvrdi granicu između BiH i Hrvatske


Sječa šume, ilustracija
Sječa šume, ilustracija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić, uputio je u srijedu informaciju državnom Predsjedništvu, na zahtjev predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske.

U saopštenju iz Ministarstva sigurnosti se navodi kako se radi o sječi šume koju vrši Republika Hrvatska, na sjeverozapadu BiH, odnosno u Unsko-sanskom kantonu, na planini Plješevica i u blizini aerodrom Željava - Bihać.

Prvu informaciju o izvođenju radova uz državnu granicu između BiH i Republike Hrvatske, dostavila je Granična policija BiH 12. maja ove godine, koja je reagirala na bazi dopisa Javnog preduzeća Unsko-sanske šume. Prema njihovom upozorenju, Javno preduzeće Hrvatske šume izvodi radove koji zalaze u teritorij Bosne i Hercegovine.

„Granična policija BiH, informirala je Ministarstvo sigurnosti BiH da je osmog maja, u prostorijama Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić, održan sastanak predstavnika dva preduzeća i obje granične policije. Na sastanku su upoređene karte, koje su u službenoj upotrebi od strane Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove Federacije BiH i ustanovljeno je njihovo nepodudaranje kada je u pitanju državna granica“, navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo je pismeno obavijestilo sve nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice između BiH i Hrvatske izađe na teren i definira položaj državne granice, odnosno tačnu liniju međudržavne granice.

Aktom Granične policije BiH, predloženo je da se obustave sve aktivnosti uz državnu granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne izvrši identifikaciju državne granice na ovom lokalitetu.

Granična policija BiH je informirala Ministarstvo sigurnosti da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstvu policije, ali da od upućivanja tog akta, 21. maja nije došao nikakav odgovor.

Ranije, 16. maja ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) je zatražilo od institucija Republike Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu, a u vezi sa sječom šume.

Reakcija MVP BiH uslijedila je nakon što je premijer Unsko – sanskog kantona, Mustafa Ružnić upozorio da Javno preduzeće Hrvatske šume, uz državnu granicu sa BiH radi na sječi šume.

XS
SM
MD
LG