Dostupni linkovi

Srbiji kredit Svetske banke od 100 miliona dolara za borbu sa korona virusom


Logo Svetske banke, arhivska fotografija
Logo Svetske banke, arhivska fotografija

Svetska banka je saopštila da je Srbiji odobrila 100 miliona dolara kredita za pravovremeno reagovanje na pandemiju Covid-19. Iz ovog kredita finansiraće se postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kako je navedeno, po jedna stanica biće postavljena na beogradskom i niškom aerodromu i još do 10 na drugim graničnim prelazima.

Novcem Svetske banke izgradiće se dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na COVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom i da se ojačaju dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

"Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu COVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete", rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

XS
SM
MD
LG