Dostupni linkovi

Putin: Vojna parada povodom Dana pobjede 24. juna


Ruski bombarderi Tu-22 M3 iznad Crvenog trga u Moskvi tokom parade za Dana pobjede, 9. maja 2010. godine.
Ruski bombarderi Tu-22 M3 iznad Crvenog trga u Moskvi tokom parade za Dana pobjede, 9. maja 2010. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će 24. juna biti organizovana vojna parada povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu i naveo da je vrhunac epidemije korona virusa prošao.

"Učinićemo to 24. juna, onoga dana kada se 1945. održala legendarna parada istorijskih pobjednika", rekao je Putin, govoreći o prvoj paradi pobjede na Crvenom trgu nakon predaje Njemačke sovjetskim zapovjednicima 9. maja.

Odlaganje parade za Dan pobjede 9. maja bio je veliki udarac Putinu, koji se nadao da će okupiti svjetske vođe kako bi gledali trupe koje marširaju na Crveni trg da bi proslavili 75 godina od poraza nacističke Njemačke – prenosi AFP.

No, s obzirom da je broj novih slučajeva koronavirusa u Rusiji u opadanju, Putin je rekao ministru obrane Sergeju Šojgu da odgodi paradu za 24. juni.

Nakon što je sredinom maja dostigao vrhunac sa više od 11.000 novih slučajeva dnevno, broj zaraženih korona virusom u Rusiji opao je ispod 9.000.

Putin je naložio ministru odbrane da primeni sanitarne mere protiv širenja korona virusa tokom priprema vojne smotre, te naveo da nijedan učesnik parade ne smije biti izložen riziku od virusa.

Drugi popularni događaj koji se obično održava 9. maja – marš Besmrtnog puka, kada Rusi širom zemlje nose portrete rođaka poginulih u Drugom svjetskom ratu – biće održan 26. jula, najavio je Putin.

Pandemija je narušila Putinove planove, pa je tako ne samo odgođena parada za Dan pobjede, već i aprilsko glasanje o ustavnim reformama koje bi trasirale put dugogodišnjem vođi da potencijalno ostane na vlasti do 2036. godine – piše AFP.

Zvaničnici su rekli da se još uvijek nadaju da će se glasanje moći održati ove godine, ali da još nisu objavili datum.

XS
SM
MD
LG