Dostupni linkovi

Popuštanje restrikcija na Kosovu od 28. maja


Priština
Priština

Nakon procene epidemiološke situacije na Kosovu, od 28. maja nastupaju dodatne olakšavajuće mere povodom pandemije covid-19.

Kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia saopštio je na konferenciji za novinare u ponedeljak da će građani od četvrtka 28. maja umesto 4 časa dnevno, moći da se kreću od 5 ujutru do 21 bez ograničenja. Takođe, tog dana će se otvoriti svi verski objekti na Kosovu, a do kraja meseca zatvoriće se i karantin a u skladu sa novom epidemiološkom situacijom.

Od 1. juna očekuje se stupanje na snagu treće faze, odnosno šire otvaranje privrede u zemlji, dodao je on.

On je dodao da će se otvoriti i škole, obdaništa, verski objekti i granice, ali će zaštitne mere i dalje ostati na snazi. Nije međutim istakao kada će te ustanove da se otvore.

Vitia je kazao da rizik od virusa još uvek nije prošao i da se "moramo naučiti da živimo zajedno sa virusom".

"Virus je rizičan i lako se širi. Vakcine nema. Prema tome moremo da brinemo o jedni drugima. Niko nije imun i mladi su kao i stari pod rizikom od virusa, a odnedavno i deca. Maske moraju da postanu deo naše svakodnevnice, nosite ih u autobusu, u kancelariji, supermarketima, salonima. Održavajte distancu od 2 metara, kod kuće, na ulici, na trgovima, izbegavajte porodične posete", poručio je Vitija.

On je dodao da nije sigurno kada će nastupiti drugi talas pandemije, ali je poručio da se Kosovo maksimalno sprema za to i da se narednih nedelja i meseci očekuje otvaranje pet regionalnih centara za testiranje, da će se utrostručiti broj respiratora, kao i broj kreveta na intezivnoj nezi.

Na Kosovu u nedelju nije zabeležen ni jedan slučaj korona virusa. Ukupan broj obolelih na Kosovu je 1,032, od kojih 789 je izlečeno dok je 214 aktivnih slučajeva. Ukupan broj preminulih je 29. Vitia je rekao da će testiranje da se nastavi i dalje.

XS
SM
MD
LG