Dostupni linkovi

Zahtev za ostavkom Džonsonovog savetnika zbog kršenja zabrane


Dominik Kamings, savetnik britanskog premijera
Dominik Kamings, savetnik britanskog premijera

Nameru britanskog premijera Borisa Džonsona da saopšti dalje ublažavanje restrikcija zbog korona virusazasenile su danas kritike na račun njegovog glavnog savetnika Dominika Kamingsa zbog kršenja mera ograničenja kretanja tokom pandemije.

Kamings je putovao 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Daram na severu Engleske krajem marta, dok je imao simptome korona virusa kao i najmanje dva puta sredinom aprila.

Lider konzervazivaca, Džonson podržao je svog savetnika rekavši da se "poneo kao svaki otac i roditelj" i da je putovao kako bi njegovi roditelji mogli da brinu o četvorogodišnjem unuku u slučaju da se i Dominikova supruga razboli.

Ipak, mnogi Britanci smatraju ovo putovanje jasnim kršenjem vladine naredbe "ostani kod kuće", uvedene 23. marta.

Kamings je u nedelju na povratku kući iz Dauning strita bio zasut uzvicima: "licemeru".

Britanci su na društvenim mrežama navodili kako su ih mere blokade sprečile da posete starije rođake, uteše prijatelje na samrti ili prisustvuju sahranama najmilijih.

Najmanje petnaest poslanika iz Džonsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtevu laburista i liberalnih demokrata pridružilo,kao i zdravstvenih radnika, čak i biskupa Anglikanske crkve da Kamings podnese ostavku ili bude smenjen.

Usled sve veće kritike, vlada je najavila da će Kamings da se izjasni i odgovori na pitanja kasnije danas.

Konzervativne novine Dejli mejl, koje podržavaju Džonsona, tekst o Kamingsu i premijeru naslovili su: "Na kojoj se planeti nalaze?"

U uvodniku na prvoj strani, novine pišu da "za dobro vlade i nacije, gospodin Kamings mora da podnese ostavku, ili premijer mora da ga smeni, nema ako, nema ali".

XS
SM
MD
LG