Dostupni linkovi

Džaferović: Izručiti Novaka Đukića BIH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, podsjetio je u ponedjeljak (25.maja) da se navršilo četvrt vijeka “od kako je ubijena mladost Tuzle, kada je na tuzlanskoj Kapiji ugašen 71 mladi život”.

“Ovo je također prilika da poručim srbijanskim vlastima da konačno prekinu sa civilizacijskom sramotom skrivajući osuđenog zločinca Novaka Đukića. Moraju ga isporučiti Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović koji je položio cvijeće i odao počast poginulim na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Roditelji i rodbina ubijenih, preživjele žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzla i drugih nivoa vlasti položili su vijence u Aleji mladosti, gdje su žrtve sahranjene, te na Kapiji mjestu gdje je granata 1995. godine ubila 71 osobu. 25. maja 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS).

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na sarajevskom mezarju Kovači u ponedjeljak (25.maja) je odana počast svima koji su poginuli tokom odbrane Bosnu i Hercegovinu.

Islamska zajednica u BiH drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu .

I zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kazao je kako se “danas se posebno sjećamo, ubijene djece na tuzlanskoj Kapiji”.

"Ne znam ko može uopće obećati da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu. Kako će je pocijepati? Ona zastava koja se 22. maja 1992. godine podigla pred Ujedinjenim nacijama nikada više neće biti skinuta. Mogu se praviti krize i blokade, ali ovi ljudi su položili živote, zašto mi ne bismo uložili energiju i strpljenje da to sačuvamo”, rekao je Izetbegović.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, koji je u ponedjeljak obilježen i u Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice.

Vjerski program je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić, a obilježavanje je, kako je rekao, realizirano uz određene mjere zaštite od korona virusa.

XS
SM
MD
LG