Dostupni linkovi

Lufthanza: Načelan dogovor sa vladom o planu za spasavanje


Nemačka vlada i Lufthanza postigle su načelan dogovor o planu spasavanja u iznosu od devet milijardi evra kako bi se izbegao bankrot ovog avioprevoznika, izjavio je danas neimenovani izvor, javlja AP.

Sporazum koji predviđa da država bude glavni akcionar ove grupe i garant ogromne pozajmice, formalno još treba da potvrde fond za ekonomsku stabilnost savezne vlade, upravni i nadzorni odbor Lufthanze, kao i vanredna skupština akcionara, precizirao je taj izvor koji je potvrdio medijske informacije.

Lufthanza je prošle nedelje potvrdila da razgovara sa Berlinom o rešenju kojim će fond savezne vlade za ekonomsku stabilnost (VSF), osnovan za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, imati 20 odsto kapitala kao i obveznice konvertovane u akcije vredne "dodatnih pet odsto plus jedna akcija".

Pored pozajmice od tri milijarde evra, država će dobiti dva mesta u nadzornom odboru Lufthanze.

Od 760 aviona, oko 700 je prizemljeno, a Lufthanza je u aprilu prevezla 3.000 putnika u odnosu na 350.000 pre krize. U prvom tromesečju, kompanija je izgubila 1,2 milijarde evra, a još veći gubici se očekuju u drugom tromesečju.

Lufthanza je početkom maja imala četiri milijarde evra u gotovini i gubitke od milion evra na sat, izjavio je nedavno predsednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor.

Grupa je počela restrukturaciju u cilju smanjivanja flote za 100 aviona čime je ugroženo oko 10.000 radnih mesta.

Ogranci grupe su takođe zatražili pomoć u zemljama u kojima se nalaze. Pregovori se vode sa Belgijom i Austrijom, a Ostrian erlajns je zatražio pomoć od 767 miliona evra. Bern će garantovati 1,2 milijardi evra kompanijama Svis i Edelvajs.

XS
SM
MD
LG