Dostupni linkovi

AP: Nemačka podeljena oko ukidanja mera ograničenja


Prazne tribine na stadionu Bajerna iz Minhena
Prazne tribine na stadionu Bajerna iz Minhena

U Nemačkoj sve više mimoilaženja između savezne vlade i pokrajina zbog planova nekih regionalnih lidera da ukinu ograničenja zbog pandemije, uprkos svežim klasterima zaraze širom zemlje.

Nemačka beleži stalni pad ukupnog broja zaraženih Covidom-19 zahvaljujući merama koje su uvedene pre 10 nedelja.

Sa postepenim ublažavanjem mera pojavili su, kako danas navodi AP, nova žarišta širenja zaraze širom Nemačke koji su povezani sa klanicama, restoranima, verskim službama, staračkim domovima i izbegličkim kampovima.

Guverneri pokrajina Tiringija i Saksonija nadaju se da će 6. juna biti ukinute preostale restiktivne mere u celoj državi.

Savezni i lokalni zvaničnici složili su se ranije ovog meseca da će se ograničenja ponovo uvesti ako u gradu ili pokrajini u jednoj nedelji bude više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan upozorio je danas da pandemija nije završena.

On je za tabloid Bild rekao da "s jedne strane viđamo čitave regione u kojima već danima nema novih prijavljenih infekcija, a sa druge strane lokalne i regionalne epidemije u kojima se virus ponovo brzo širi i potrebna je hitna intervencija."

U Nemačkoj je zaraženo više od 180.000 ljudi korona virusom i skoro 8.300 je umrlo, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

XS
SM
MD
LG