Dostupni linkovi

Ivanuša: Bojim se da nećemo izbeći drugi talas pandemije


Logo Svetske zdravstvene organizacije
Logo Svetske zdravstvene organizacije

Očekujemo drugi talas, jako bi mi bilo drago da grešim, ali plašim se da nećemo izbeći drugi talas i da će on doći, rekao je za televiziju N1 Marjan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji:

"Virus je ovde, cirkuliše, a osetljivo je na njega 90 do 95 odsto ljudi."

Studije pokazuju da je virus prošao kroz pet do deset odsto stanovništva u zemljama koje su bile teško pogođene, dok u onima sa manje zaraženih, poput Slovenije, ima manje od pet odsto onih koji su bili zaraženi. To znači da je više od 95 procenata osetljivih, naveo je Ivanuša.

"Bojim se da nećemo izbeći drugi talas, nadam se da će biti što blaži, ali to ne znamo, treba da da smo spremni na najgore, a nadati se najboljem", dodao je.

Kako je upozorio, nema dokaza da je virus izgubio na snazi.

Prema njegovim rečima, epidemija je još uvek relativno aktivna, bolje je i smiruje se, ali i 67 novih slučajeva znači da je relativno veliki broj i da u nekim sredinama ljudi ipak ne primenjuju mere koje bi zaštitile i njih i privredu.

"Smiruje se situacija i bolje je, ali virus je još uvek tu", kaže.

On je upozorio i da se uglavnom ponašamo kao da je opasnost prošla, a to nije dobro.

Govoreći o pojavi kavasaki sindroma kod neke dece, on je rekao da još nema detaljnih podataka o tome, ali da je velika verovatnoća da postoje veze sa kovidom 19.

"Izgleda da se kod neke dece pojavio i nema drugog objašnjenja nego da bi mogao biti uzrokovan virusom korone, velika je verovatnoća da ta veza postoji, a analize se još rade", naveo je.

Upitan kada bi SZO mogla da proglasi kraj pandemije, on je rekao da ta organizacija pandemiju nije ni proglasila.

"Proglasili smo javno zdravstveno vanredno stanje i to 30. januara. To što je generalni direktor SZO u martu počeo da koristi termin pandemija, to je naziv za epidemiju po čitavom svetu, ali mi ne proglašavamo pandemiju. Mediji prate svaku reč koju kaže SZO i odmah objave, u martu je epidemija proširena celim svetom i zato smo počeli da koristimo tu reč. Ali vanredna situacija je bila proglašena u januaru", pojasnio je.

Govoreći o optužbama na račun Kine i radu SZO tokom pandemije, on je rekao da će analiza pokazati "šta se događalo i nije događalo".

"Verujem da je SZO dobro radila. Istraga nije ni počela. To je zahtevan rad, ne očekujem nikakav rezultat ove godine, a i pandemija je i dalje u toku", zaključio je Ivanuša.

XS
SM
MD
LG