Dostupni linkovi

Moskva optužuje Vašington da seje razdor zbog povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebom


Letelica F-16, ilustrativna fotografija
Letelica F-16, ilustrativna fotografija

Ruske vlasti danas su optužile SAD da seju razdor među saveznicima, nakon što su najavile da će se povući iz međunarodnog Sporazuma otvorenog neba, koji omogućava uzajamnu proveru vojnih aktivnosti.

“SAD, donošenjem takvih odluka, seju razdor i nesigurnost među sopstvenim saveznicima. Ta zemlja ignoriše stav mnogih članica NATO-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma", rekao je pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Ruski zvaničnik je ocenio da su uslovi koji nameću SAD "neosnovani", "apsolutno i kategorično neprihvatljivi" i nemaju nikakvog smisla.

"Spremni smo da nastavimo dijalog i pronađemo dogovor, ali nećemo da pristanemo na ono što je formulisao Vašington", dodao je Rjabkov.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Rusiju da krši sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu, a potpisale su ga 34 zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO danas su održali hitan sastanak u pokušaju spasavanja sporazuma i zatražili od SAD da ponovo razmotri svoju odluku.

Drugi zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije danas da će Rusija nastaviti da poštuje sporazum bez obzira na američku odluku.

Sporazum već dve decenije omogućava izviđačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice, što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

XS
SM
MD
LG