Dostupni linkovi

Iranski lider preti uništenjem Izraela


Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei
Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei rekao je, povodom obeležavanja Dana Kuds (Dana Jerusalima), da je Izrael "kancerogeni tumor" koji će "nesumnjivo biti iskorenjen i uništen".

"Cionistički režim je smrtonosna kancerogena izraslina i šteta za ovaj region", rekao je Hamnei.

On je u svom govoru kritikovao SAD i Zapad jer, kako tvrdi, "atomskim oružjem naoružavaju Izrael", prenela je iranska državan televizija.

Vlada u Theranu, obično, na ovaj dan poziva ljude da izađu na masovne proteste protiv Izraela u svim gradovima Irana.

Međutim, ove godine, zbog pandemije korona virusa, demonstranti su pozvani da ostanu kod kuće, preneo je AP.

Na ove optužbe iz Teherana odgovorili su i predstavnici dve najveće izraelske partije i koalicioni partneri, premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Beni Ganc.

Premijer Netanjahu upozorio je Iran da ne preti jevrejskoj državi uništenjem, rekavši da će Iranci "dovesti sebe u istu opasnost", a izraelski ministar odbrane Beni Ganc odbacio je "arogantne reči" iz Teherana označivši ih "znakom slabosti”.

Ganc je na Tviteru napisao da "kao neko kome je vrlo dobro poznato iransko pitanje i neko ko je pripremao operativne sposobnosti IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) ne bi sugerisao nikome da pokuša da testira" Izrael.

"Iz mog iskustva arogantne reči našeg neprijatelja su znak slabosti ali mi ćemo biti spremni na svaku pretnju, na svaki način", rekao je bivši načelnik izraelskog Generalštaba.

EU osudila govor Hamneija

Evropska unija jednoglasno je osudila iranske pretnje Izraelu.

"Takve pretnje su potpuno neprihvatljive i predstavljaju duboki izvor zabrinutosti. One su takođe nespojive sa uspostavljenjem stabilnog i mirnog regiona Bliskog istoka, čemu teži EU. Evropska unija ponavlja fundamentalnu posvećenost bezbednosti Izraela", navodi se u saopštenju.

Hamnei je i ranije ove nedelje pozivao na uništenje Izraela.

"Mi ćemo podržavati i pomagati svuda, svakoj naciji ili grupi, koja se protivi i bori protiv cioinističkog režima i ne oklevamo da to kažemo. Eliminisanje cionističkog režima ne znači eleminisanje Jevreja. Mi nismo protiv Jevreja. To znači ukidanje nametnutog režima...", objavio je Hamnei na Tviteru u sredu.

Šef diplomatije EU Žozef Borel, na svom Tviter nalogu, najoštrije je osudio takve izjave i poziv na borbu protiv jevrejske države.

"To je pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Bezbednost Izraela je od ključne važnosti i EU će stajati na njegovoj strani", napisao je Borel.

Tenzije u regionu Bliskog istoka prethodnih meseci su podignute, zbog najave nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva, koju su formirale dve najveće partije, da će krenuti u sprovođenje mirovnog plana za Bliski istok, koji je pre nekoliko meseci predstavila administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

U tom planu se daje zeleno svetlo Izraelu da anektira delove Zapadne obale.

Vašington je više puta ponovio da će podržati takvu akciju Izraela, dok su iz EU upozorili da ne treba donositi jednostrane odluke i preduzimati bilo kakve nasilne akcije.

XS
SM
MD
LG