Dostupni linkovi

Institut za evropske poslove: Velika većina Rusiju vidi kao prijatelja Srbije


Okupljeni na dočeku predsednika Rusije Vladimira Putina u Beogradu, 17. januara 2019.
Okupljeni na dočeku predsednika Rusije Vladimira Putina u Beogradu, 17. januara 2019.

Čak 86 odsto građana smatra da je Rusija prijatelj Srbije, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove (IEP) u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia.

U anketi javnog mnjenja o odnosima Srbije i Rusije, sprovedenoj od od 6. do 12. marta 2020, učestovalo je 1.203 ispitanika.

Kako je saopštio Institut za Evropske poslove, većina ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije stariji su od 60 godina i njihov broj opada sa porastom stepena obrazovanja. Prema rezultatima istraživanja, prosečna ocena odnosa između ove dve države je 3.97 što predstavlja, kako se navodi, blaži trend opadanja ocene u odnosu na ranija godišnja istraživanja.

Najveći broj ispitanika o odnosima Srbije i Rusije informiše se preko televizije - 38.5 odsto, 23.1 odsto putem internet portala, 11.1 odsto navodi društvene mreže, 10.9 odsto štampane medije, 8.9 odsto preko porodice, prijatelja i kolega, dok je samo 11 odsto stanovnika Srbije bilo u Rusiji.

„Više od polovine ispitanika, 57.4 odsto, smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, dok 11.9 odsto na tom planu navodi ministra inostranih poslova Ivicu Dačića”, precizira se se u saopštenju Instituta za evropske poslove.

Po ovom istraživanju, 40 odsto građana Srbije navodi da je Kina najveći donator, 17.6 odsto pominje Evropsku uniju, dok u toj ulozi Rusiju vidi 14.6 odsto ispitanika.

„Zanimljivo je da, u poređenju sa prethodnim istraživanjem, 20 odsto više ispitanika smatra da je Kina najveći donator, oko 10 odsto manje njih navodi Rusiju i oko odsto odsto manje Evropsku uniju“, ocenjuju iz Instituta za evropske poslove.

Kako je pokazalo istraživanje IEP, 71 odsto građana ne namerava da ode iz Srbije, dok 17 odsto ispitanika planira to da učini, i to najpre u zemlje Evropske unije. Među onima koji bi da odu iz zemlje su građani do 45 godina starosti, srednjeg i visokog stepena obrazovanja, stanovnici beogradskog regiona i gradskih sredina.

XS
SM
MD
LG