Dostupni linkovi

Evropski predstavnici pozivaju na jedinstvo političkih aktera na Kosovu


Zastava Evropske unije, ilustrativna fotografija
Zastava Evropske unije, ilustrativna fotografija

Akteri na Kosovu treba da ostave po strani razlike i zajednički rade za dobrobit naroda, uključujući i ratifikaciju finansijskih aranžmana dogovorenih sa EU i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, u cilju rešavanja zdravstvene i ekonomske krize, saopštili su evropski predstavnici na Kosovu, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Kosovo i državni menadžer Svetske banke.

Oni navode da, u ovim vremenima izazova, stoje uz narod Kosova i nastavljaju da podržavaju Kosovo u prevazilaženju ove krizu.

"Mi cenimo, za sada, delotvorno upravljanje pandemijom od strane tehničke vlade i naroda Kosova. Sada je najvažnije da svi poštuju vladine uredbe za prevenciju širenja virusa“, dodaje se u saopštenju.

Potpisali su ga šefica Kancelarije EU/specijalne predstavnice EU na Kosovu, šefovi misija iz EU, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Kosovo i državni menadžera Svetske banke.

Naveli su i da je prioritet zdravlje građana, navodeći da je regionalni protok medicinskih zaliha i osoblja ključan za prevazilaženje krize.

Podsetimo, nekoliko međunarodnih finansijskih institucija odobrili su kredite Kosovu za borbu sa posledicama pandemije COVID-19.

Svetska banka je 13. maja finalizovala dogovor sa Kosovom, u visini od 50 miliona evra, a dan ranije Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je kredit od 35 miliona evra.

Za takve međunarodne sporazume potrebna je ratifikacija u Skupštini i dvotrećinska podrška poslanika, a sporazume, u vidu zakona, Skupštini dostavlja Vlada.

Neizvesno je, međutim, da li to može da uradi i aktuelna Vlada Kosova, koja je na dužnosti, a kojoj je izglasano nepoverenje 25. marta.

Generalni sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasnići (Krasniqi), u prethodnoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su ustavne odredbe i Pravilnik Skupštine nedorečeni u vezi ovlašćenja Vlade u ostavci po pitanju predlaganja nacrta zakona.

XS
SM
MD
LG