Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 5. srpnja


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je unutar svojih ustavnih ovlasti Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine.

Prethodni parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 11. rujna 2016.

Mandat zastupnika traje 4 godine.

Popis birača zaključuje se pred same izbore, a može se očekivati da će ih biti približno kao na drugom krugu predsjedničkih izbora, početkom 2020. godine, oko 3.860.000.

U utrci za četverogodišnji mandat u Hrvatskom saboru očekuje se da će najznačajnije stranke biti Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kao glavna stranka desnog centra, i Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), kao najznačajnija stranka lijevog centra.

Desno od HDZ-a nalaze se kleropopulistički Most i Domovinskim pokret, što ga je osnovao pjevač Miroslav Škoro, treći u prvom krugu predsjedničkih izbora 22. prosinca 2019. godine.

Na lijevom centru nalaze se Građansko-liberalni savez, Hrvatska seljačka stranka i Istarski demokratski sabor koji će najvjerojatnije izići zajedno sa SDP-om.

Na izbore će izići i prosvjedna stranka Živi zid, kao i, za sada, izvanparmanetarna skupina lijevih stranaka Možemo, Nova ljevica, Za grad i drugi, koja je aktivna na zagrebačkoj razini.

XS
SM
MD
LG