Dostupni linkovi

U EU stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom


U Evropskoj uniji u srijedu (20. maja) je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se mladi obeshrabre u namjeri da počnu pušiti.

Zabrana aromatizovanih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, ali proizvodi s tržišnim udjelom većim od 3 posto - poput cigareta s okusom mentola - uživali su izuzeće do danas.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova.

  • Može vas zanimati i ova priča iz Crne Gore:
Građani Crne Gore na 'odvikavanju' od pušenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Direktiva je takođe naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja i da prekrivaju 65 posto prednjeg dijela i poleđine kutije. Države članice takođe mogu imati i ogoljena pakovanja.

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Evropska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU.

U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Evropljana između 15 i 24 godine puši, prema podacima Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG