Dostupni linkovi

Rubio izabran za vd šefa Obavještajnog odbora Senata


Marco Rubio
Marco Rubio

Američki senator Marco Rubio izabran je za vršioca dužnosti predsjedavajućeg Obavještajnog odbora Senata, rekao je u ponedjeljak (19. maja) Mitch McConnell, čelnik senatske većine.

On je izabran nakon što je senator Richard Burr objavio da će odstupiti tokom istrage o trgovini dionicama, koja je u toku.

Rubio (48) je aktivni republikanski glas po pitanju nacionalne sigurnosti i vanjskih poslova tokom devet godina koliko je u Senatu, sa kritičkim stavom kada se radi o odnosima s Kinom, Rusijom i Kubom, zemljom iz koje su njegovi roditelji došli na Floridu kao imigranti.

Ovo imenovanje čini Rubija dijelom tzv. kruga osmorice, čelnika Kongresa, te obavještajnih odbora Zastupničkog doma i Senata koji primaju najosjetljivije i najpovjerljivije informacije.

Rubio je 2016. želio dobiti republikansku predsjedničku nominaciju, naposljetku izgubivši utrku od Donalda Trumpa, koji je porazio bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton na izborima.

Rubio je takođe predsjednik senatskog odbora za malo poduzetništvo, a koji je odigrao važnu ulogu u naporima da se pomogne oporavku američke ekonomije tokom pandemije COVID-19.

Zasad nije poznato hoće li Rubio odstupiti s te dužnosti.

Što se Burra tiče, on je negirao ikakvu krivicu, te rekao da se samo oslanjao na novinske izvještaje u preprodaji svojih dionica, dok je pod sumnjom da je prodavao dionice sa drugim senatorima, a nakon privatnih sastanaka o rizicima korona virusa.

XS
SM
MD
LG