Dostupni linkovi

Žene protiv nasilja: U Srbiji ubijeno više od 300 žena za 20 godina


Nasilje nad ženama, ilustracija

Mreža Žene protiv nasilja pozvala je sve relevantne nadležne državne institucije u Srbiji da pravovremeno reaguju i spreče nasilje nad ženama i ubistva žena kao i da uspostave i vode evidenciju o takvim slučajevima i njihovim uzrocima i posledicama.

U saopštenju povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, nevladina Mreža organizacija Žene protiv nasilja podsetila je da je od početka 2020. godine, u porodično-partnerskom nasilju ubijeno šest žena, a u poslednje dve decenije više od 300.

Nadležne državne institucije ta organizacija je pozvala da spreče ubistva žena i nasilje nad njima i da uspostave i vode evidenciju o takvim slučajevima i njihovim uzrocima i posledicama.

Zbog porodično-partnerskog nasilja više od 400 dece ostalo je bez majki, pokazali su podaci koje su aktivisti Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra prikupili iz medijskih izveštaja.

Ubice su najčešće partneri

"Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem. Upozoravamo da brojke mogu biti veće jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici u Srbiji ustanovljen 2017. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8.000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

Mihajlović: Više od 400 dece ostalo bez majki u prethodnih 10 godina

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je zbog tolikog broja ubistava više od 400 dece ostalo bez majki.

"Danas je 18. maj i četvrtu godinu zaredom mi se sećamo žena koje su izgubile život u porodičnom ili partnerskom nasilju, ali ne samo to, mi danas kažemo: Stop nasilju nad ženama", rekla je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Ponovila je da je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije borba protiv nasilja nad ženama, ali i da nema tog zakona i te institucije i te vlade na svetu koja se može izboriti sa ovim problemom ukoliko se svi ne uključe u borbu protiv nasilja nad ženama.

"I zato je moja poruka danas prvo muškarcima: Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene, ali ste veliki, jaki i snažni ako prijavite nasilje i borite se protiv toga, bez obzira na to da li je nasilnik vaš brat, otac, drug ili prijatelj", poručila je Mihajlović.

Zoran Đorđević (levo), ministar rada i socijalnih pitanja u Vladi Srbije, posetio je Nacionalnu SOS službu za žene žrtve nasilja, na međunarodni Dan sećanja na žene žrtve nasilja 18. maja 2020.
Zoran Đorđević (levo), ministar rada i socijalnih pitanja u Vladi Srbije, posetio je Nacionalnu SOS službu za žene žrtve nasilja, na međunarodni Dan sećanja na žene žrtve nasilja 18. maja 2020.

XS
SM
MD
LG