Dostupni linkovi

Joksimović: Srbija čeka odgovor EU o novoj metodologiji


Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

Srbija nije donela odluku da li će pridruživanje Evropskoj uniji (EU) nastaviti po novoj metodologiji jer od evropskih partnera još nije dobila jasan odgovor šta ona konkretno znači, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Srbije, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Nismo protiv nove metodologije, ali prvo moramo da znamo kako se njom vrednuje dosadašnji napredak Srbije. Zanima nas da li ćemo u našem pristupnom procesu onda otvoriti skoro sve klastere odjednom, jer iz skoro svih imamo otvorena neka od poglavlja,“ navela je Joksimović i dodala da će Srbiji biti lakše da se izjasni kada dobije odgovor.

Ona je napomenula da je mnogim kolegama u Evropi i zvaničnicima Evropske komisije postavila to pitanje i dodala da nema određenog roka za izjašnjenje Srbije.

„Usled izmenjenih prioriteta u Evropi tokom pandemije korona virusa, nastojala sam da naš upit prosledimo kroz direktnu komunikaciju. Prosledićemo i pisani upit, jer smatramo da je razjašnjenje neophodno, i verujem da ćemo dobiti odgovor o načinu primene nove metodologije“, navela je Joksimović.

Ministar za evropske integracije istakla je da je Srbija duboko u pregovaračkom i pristupnom procesu i ocenila da do sada otvorena pregovaračka poglavlja pokazuju napredak u reformskim oblastima vladavine prava, pravde, slobode i bezbednosti.

„Stoga je naše snažno očekivanje da eventualnom primenom nove metodologije dosadašnji napredak nikako ne bi smeo biti umanjen, već naprotiv, unapređen. Srbija već pregovara po strogoj metodologiji EU koja je u njenom slučaju posebno striktno primenjena u poglavljima 23, 24 i 35. Podsećam da ona podrazumeva da ukoliko u njima nema napretka ni druga ne mogu biti otvorena“, navela je Joksimović.

U Ministarstvu za evropske integracije napominju da je Srbija jedina zemlja koja pregovara članstvo, a koja je imala obavezu da u okviru poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) sačini i poseban Akcioni plan za zaštitu i promociju prava nacionalnih manjina.

„Bilo bi dobro da su i najmlađe članice EU imale istu obavezu, a očekujemo da je sprovedu i svi drugi kandidati za članstvo, u cilju postizanja održive regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa“, zaključila je Jadranka Joksimović.

Kolegijum komesara EU usvojio je 5. februara metodologiju procesa pristupanja toj zajednici, koja se odnosi na Severnu Makedoniju i Albaniju.

Srbiji i Crnoj Gori, koje su najdalje odmakle u pregovaračkom procesu, ostavljeno je da izaberu – da nastave kao do sada ili da pređu na novi postupak u kom će se umesto pojedinačnih poglavlja otvarati i zatvarati šest oblasti, odnosno klastera, koje će obuhvatati svih nekadašnjih 35 poglavlja. Ključni uslov za napredak u bilo kom klasteru jeste vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24, koja će biti zatvorena poslednja.

XS
SM
MD
LG