Dostupni linkovi

EU pozvala na smirivanje situacije u Albaniji nakon odluke o rušenju zgrade Narodnog pozorišta


EU je pozvala na smirivanje situacije u Albaniji gde se policija u nedelju ujutru sukobila sa pristalicama opozicije koje su protestovale zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta u tom gradu.

Na zvaničnom Tviter profilu Delegacije EU u Albaniji, navodi se da „od ranog jutra, sa dubokom zabrinutošću prate razvoj situacije na terenu“.

„Pozivamo sve strane da se uzdrže i da izbegnu eskalaciju“, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Albaniji objavljenom na Tviteru.

Delegacija EU takođe navodi da je do rušenja Narodnog pozorišta u Tirani došlo „uprkos pozivu Brisela na dijalog vlasti i civilnog društva pre donošenja nepovratnih odluka“.

Grupu umetnika i neke opozicione lidere policija je potisnula s mesta ispred zgrade Narodnog pozorišta, pre nego što je počelo njeno rušenje, prenela je ranije agencija Beta.

Odluci vlade da sruši zgradu Narodnog pozorišta, koju su izgradili Italijani kada su okupirali Albaniju u Drugom svetskom ratu, protivili su se umetnici, opozicioni političari i drugi građani, ističući da je treba renovirati.

XS
SM
MD
LG