Dostupni linkovi

Kardinal Puljić nakon mise u Sarajevu: Hvala svima koji su se distancirali od govora mržnje


Na stranici Katoličke tiskovne agencije (KTA) u nedjelju je objavljena zahvalnica kardinala Vinka Puljića, koju je uputio nakon što je u subotu, 16. maja, u Sarajevu, kako se navodi, „održana sveta misa za žrtve Bleiburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća“.

U javnom obraćanju kardinal se zahvaljuje "svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrati težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18). Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj Crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine", navodi se u javnoj zahvali kardinala Puljića.

Podsjećajući da u Sarajevu služi 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 godina kao kardinal, Puljić je poručio: „Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje. Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u BiH, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine! Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine“, ističe se u zahvali kardinala Vinka Puljića.

Dio zahvale, kako prenosi KTA, posvećen je svima koji su "dali doprinos da se misa održi,medijskim djelatnicima koji su korektno i nepristrano izvještavalite nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi".

Posebno zahvala je upućena policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i sigurnosnim službama „koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali“, stoji pored ostalog u zahvali.

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta održana je u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali i pored brojnih osuda njenog održavanja. Pored ostalih reagovao je Svjetski jevrejski kongres (WJC), međunarodna organizacija koja zastupa jevrejske zajednice u više od 100 zemalja svijeta pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama.

Paralelno s misom, održani su mirni protesti velikog broja antifašista u centru Sarajeva,koji su odali počast žrtvama ustaškog i fašističkog terora, kako je naveo organizator skupa, Savez boraca narodnoslobodilačkog rata (SABNOR BiH).

XS
SM
MD
LG