Dostupni linkovi

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora odalo počast za sve žrtve stradale na Bleiburgu i križnim putevima


Obilježavanje 75. obljetnice Križnog puta u Motaru, 16 maj 2020.
Obilježavanje 75. obljetnice Križnog puta u Motaru, 16 maj 2020.

Obilježavajući 75. obljetnicu Križnog puta izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno dr. Draganom Čovićem danas je u Mostaru, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo cvijeće i uz upaljene svijeće i molitvu, odalo počast svakoj nevinoj žrtvi u koloni smrti Križnog puta na Bleiburgu.

"Zbog čitave atmosfere koji su svi oni koji povijest žele doživjeti na jedan drugačiji način i ovih 75 godina nakon ovih užasnih događanja i stradanja desetaka tisuća nevinih ljudi bez bilo kakve presude, danas će se imati mise u svakom dijelu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. To je odgovor svima onima koji bi željeli utkati neku novu dimenziju života, imati jedno novo razočarenje prilikama, a osobito evo kod nas u Bosni i Hercegovini", kazao je danas dr. Dragan Čović predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon položenog vijenca, svijeća i iskazane molitve nevinim žrtvama Križnog puta na Blaiburgu.

"Drago mi je da smo mi danas ovdje mogli zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svih nevino stradalih. Da vrlo jasno poručimo kako u Bosni i Hercegovini nikad neće biti mjesta za jednoumlje, za razmišljanje, da je ta povijest bez obzira govorili mi o ratu 41.,-45. ili 91.,- 95. ili nekom drugom povijesnom vremenu, bilo ih jako mnogo u Bosni i Hercegovini, ona pripada i hrvatskom narodu kao kostitutivnom narodu, kao i bošnjacima i srbima i svim drugima koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu. Ove salve izričaja ili uvjerovanja u neke antifašističke misli, ja vjerujem da će dovoljno biti mudriji koji će to znati na jedan prihvatljiv način definirati, što to upravo znači", poručio je dr. Čović.

"S te strane smo u ime Hrvatskog narodnog sabora, ja osobno, u ime Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, kako je to Ustav Bosne i Hercegovine definirao, postali jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini i našem uzoritom Kardinalu Vinku Puljiću", naglasio je dr. Čović.

"Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto prijepora. Svaki zločin, tko god da ga je napravio, je zločin. Ne možete ga dopisivati bilo kome, bez obzira kada se u povijesti dogodio. Kao i svaka žrtva, je žrtva. Bez obzira o kome se radi. To je moj osobni izričaj i svih nas koji smo došli danas da se pomolimo za ove nevine žrtve", poručio je predsjednik Čović.

XS
SM
MD
LG