Dostupni linkovi

Tramp smenio inspektora Stejt departmenta koji je otvorio istragu o Pompeu 


Američki predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp smenio je istražitelja vlade koji je otvorio istragu o šefu diplomatije Majklu Pompeu, izjavio je danas član Kongresa iz redova demokrata Eliot Engel ocenjujući da je u pitanju "potencijalno nezakonit čin", javlja AFP.

Stejt department potvrdio je smenu generalnog inspektora Stiva Linika ali nije naveo razlog.

Engel koji prevodi Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa, rekao je da je Linik otvorio istragu o Pompeu. "Činjenica da je Linik smenjen usred takve istrage ukazuje da je to potencijalno nezakonit čin", rekao je Engel.

Neimenovani predstavnik demokrata u Kongresu izjavio je da je Linik otvorio istragu zbog žalbe prema kojima je Pompeo zlostavljao jednu osobu koju je imenovala vlada, kako bi obavljala lične zadatke za njega i njegovu suprugu.

Pompeo često putuje po svetu avionom američke vlade u pratnji supruge Suzan, što izaziva negodovanje jer ona nema nikakvu zvaničnu ulogu.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da je Linik kažnjen jer je "časno ispunio svoju dužnost zaštite Ustava i nacionalne bezbednosti".

Linik koji je po profesiji tužilac, imenovan je 2013. godine za nadgledanje troškova od 70 milijardi dolara koliko je dodeljeno američkoj diplomatiji. Njega je imenovala prethodna administracija, bivšeg predsednika Baraka Obame.

Umesto Linika biće imenovan Stiven Ejkard, bivši saradnik američkog potpredsednika Majka Pensa. Ejkard je od prošle godine na čelu kancelarije inostranih misija u Stejt departmentu. Zadužen je za odnose sa diplomatama u SAD.

XS
SM
MD
LG