Dostupni linkovi

Hagada na Vijećnici uoči mise u Sarajevu


Prikaz Hagade na Vijećnici
Prikaz Hagade na Vijećnici

Na sarajevskoj Vijećnici u petak (15 maja) navečer projicirana je fotografija Hagade uz poruku "Never Forget".

Iz Gradske uprave je saopšteno da je na taj način Sarajevo odalo počast svim nevinim žrtvama holokausta, genocida i ratnih zločina.

"Sarajevska Hagada je preživjela inkviziciju, holokaust i agresiju na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sačuvana je kao blago svjetske civilizacije, kao svojevrstan dokaz pobjede dobra nad zlom, života nad smrću, slobode nad represijom. Hagada ima poseban značaj i za Sarajevo, jer je ona potvrda zajedničkog života, međusobnog poštovanja ljudi različitih vjera i nacija", poručio je gradonačelnik Sarajeva u saopštenju za javnost.

Navodi se i kako je važno da se podsjeća i čuva memorija o istini, u vrijeme, kako se ističe u saopštenju, "kada još uvijek postoje oni koji sistemski i javno pokušavaju rehabilitirati fašizam i zločinačke ideologije, te negiraju historijske činjenice o počinjenim ratnim zločinima, opsadi i genocidu".

Projekcija Hagade na Vijećnici i saopštenje Gradske uprave uslijedili su uoči održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, za žrtve blajburškog križnog puta, koja je izazvala burne reakcije u Bosni i Hercegovini.

  • Dešavanja oko mise i protesta u Sarajevu UŽIVO

Sarajevska Hagada je jevrejski rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije, u Bosnu i Hercegovinu, Hagadu su donijeli protjerani Jevreji Sefardi.

Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste u svijetu, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG