Dostupni linkovi

Mijatović: Misa se može shvatiti kao glorifikacija ustaškog režima


Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović
Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović poručila je da se misa koja je zakazana za 16. maj u Sarajevu može shvatiti kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orjentisan ustaški režim, odgovoran za smrt nekoliko stotina hiljada ljudi.

''Takva komemoracija prestavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima, što je potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države nakon Drugog svjetskog rata i zadala bi težak udarac naporima u smjeru pomirenja u regionu'', poručila je Mijatovićeva.

Misa je planirana s ciljem odavanja počasti vojnicima i civilima koji su stradali u Bleiburgu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Smatra i da bi vjerski i politički predstavnici u cijelom regionu trebali zajedno promovisati povjerenje među narodima i suzdržavati se od poteza koji jačaju podjele i netrpeljivosti.

Misu će predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. Biće to 75. komemoracija za žrtve bleiburškog križnog puta, koje su se održavale na Bleiburškom polju, u Austriji.

Prošle godine u martu biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Protiv održavanja mise je SUBNOR (Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) Bosne i Hercegovine, koji je za 16. maj najavio i komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG