Dostupni linkovi

Crna Gora prihvatila novu metodologiju pristupanja EU


Premijer Crne Gore Duško Marković na sjednici Vlade
Premijer Crne Gore Duško Marković na sjednici Vlade

Vlada Crne Gore prihvatila je predloženu metodologiju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), koja će poslužiti kao dobra platforma za intenziviranje reformskih procesa, ocijenio je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 14. maja, usvojila informaciju o novoj metodologiji pristupanja Evropskoj uniji i odlučila da Crna Gora prihvati novi model pregovaranja.

„Nova metodologija sama po sebi ne može niti usporiti niti ubrzati proces, ali nam daje dobru platformu koju možemo jako dobro iskoristiti za intenziviranje reformskih procesa i intenzivniju komunikaciju sa zemljama članicama, tako da ćemo, koristeći ove elemente, biti u prilici da na efikasniji način intenziviramo reforme", po

Korišćenje nove metodologije na najbolji način će nam omogućiti napredak“, objasnio je Mrdak, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Crnoj Gori je u procesu pristupnih pregovora, ostalo samo još jedno neotvoreno poglavlje u pristupnim pregovorima - poglavlje 8, posvećeno konkurenciji. Od svega 32 otvorena poglavlja, samo tri poglavlja su privremeno zatvorena.

Srbija još nije donijela odluku da li će nastaviti pristupne pregovore sa Evropskom unijom po novoj ili po dosadašnjoj metodologiji.

Novom metodologijom Evropske komisije omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada države kandidati ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG