Dostupni linkovi

MUP KS o misi: Građani da se suzdrže od nezakonitog ispoljavanja nezadovoljstva


Policija ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzela je niz aktivnosti kako bi najavljena misa bleiburškim žrtvama koja će biti održana u sarajevskoj katedrali, 16. maja protekla bez bilo kakvih problema, navode iz MUP-a u saopćenju.

"Pozivamo sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja, odnosno, iskazivanja svog eventualnog nezadovoljstva bilo čime na neprimjeran i protivzakonit način, zbog čega bi policijski službenici Uprave policije bili u obavezi primjeniti zakonska ovlaštenja i sankcionisati takva nedozvoljena ponašanja," dodaju iz policije.

Također, u saopćenju podsjećaju učesnike skupa da su obavezni pridržavati se važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom pandemijom "uz napomenu da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba na određenom lokalitetu, jer bi se isto imalo smatrati javnim skupom, što je aktulenom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno."

Misa za žrtve bleiburškog križnog puta, uprkos protestima, biće održana u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali. Misu će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Protiv održavanja mise bleiburškim žrtvama u Sarajevu je SUBNOR (Savez udruženja antifašista i boraca Narodnoslobodilačkog rata) Bosne i Hercegovine, koji je za 16. maj najavio i komemorativnu šetnju za žrtve zločina u Drugom svjetskom ratu.​

XS
SM
MD
LG