Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde Srbije osudilo napad na advokata i penzionisanog sudiju


Goran Petronijević
Goran Petronijević

Ministarstvo pravde Srbije osudilo je napad na advokata Gorana Petronijevića i sudiju u penziji Novicu Pekovića, koji se dogodio u centru Beograda.

"Ministarstvo pozdravlja brzu reakciju nadležnih organa u otkrivanju odgovornih za ovaj slučaj i očekuje da se hitno utvrde sve okolnosti napada, kako bi se u najkraćem roku napadači priveli pravdi", navodi se u saopštenju.

Prema pisanju beogradskih medija, Petronijević i Peković su napadnuti u četvrtak uveče, dok su sedeli u bašti kafića u opštini Vračar. Njih je pretukla grupa mladića koji su prethodno galamili u obližnjem kafiću.

Peković i Petronijević su prevezeni u Urgentni centar, gde su im konstatovane teške telesne povrede, javlja N1.

Prema saznjanima te kuće, policija je uhapsila dvojicu napadača. Radio Slobodna Evropa je tražio potvrdu te informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Advokatska komora Beograda: Jasna slika ugroženosti i advokata i sudija

Advokatska komora Beograda saopštila je da napad na svakog advokata predstavlja pokušaj zastrašivanja advokature kao samostalne i nezavisne profesije.

"Ovaj slučaj obesnog napada grupe huligana na advokata i sudiju u sred Beograda i nanošenje teških telesnih povreda predstavlja jasnu sliku ugroženosti i advokata i sudija i javnih tužioca, imajući u vidu odgovoran posao koji obavljaju u vršenju pravde", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Beograda navodi da je u više navrata ukazivala javnosti na važnost sprovođenja potpune i delotvorne istrage u slučajevima napada na advokate, koji moraju uživati jednaku krivično-pravnu zaštitu kao sudije i javni tužioci.

XS
SM
MD
LG