Dostupni linkovi

SAD: Bolnicu u Kabulu napala 'Islamska država'


Paljenje svijeća za žrtve napada na kliniku Ljekara bez granica u Kabulu i samoubilačkog napada u Heratu, 13. maj
Paljenje svijeća za žrtve napada na kliniku Ljekara bez granica u Kabulu i samoubilačkog napada u Heratu, 13. maj

Sjedinjene Države su saopćile da su pripadnici militantne organizacije "Islamska država", a ne talibani napali ove sedmice bolnicu u Kabulu i ponovile poziv vlastima Afganistana da prihvate mirovni proces sa talibanskim pokretom.

U ovom trenutku nije poznato da li će objava iz Washingtona biti dovoljna da se pojačaju mirovni napori i preokrene odluka vlasti u Kabulu o nastavku operacija protiv talibana, prenosi Reuters.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani naredio je vojsci da pređe u ofanzivu protiv talibana nakon napada na bolnicu i samoubilačkog napada u provinciji Nangarar. U ova dva napada ubijeno je više od 30 ljudi.

Specijalni predstavnik SAD-a Zalmaj Halilzad rekao je da "Islamska država" stoji iza oba napada i da se ta grupa protivi bilo kakvom mirovnom sporazumu talibana, te da želi pokrenuti vjerski rat, poput sukoba u Iraku.

"Umjesto da padne u zamku 'Islamske države' i odgodi mir ili stvori prepreke, Afganistan se mora ujediniti u borbi protiv ove opasnosti i iskoristi historijsku priliku", napisao je Zalmaj na Twitteru.

Pročitajte i ovo: Afganistan između rata, mira i korona virusa

XS
SM
MD
LG