Dostupni linkovi

Mali: Skoro dva i po miliona prijava za pomoć od 100 evra


Ministar finansija Srbije Siniša Mali
Ministar finansija Srbije Siniša Mali

Skoro dva i po miliona srpskih građana prijavilo se za za jednokratnu pomoć države u iznosu od 100 evra, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

On je naveo da se, u periodu od 13. maja do četvrtka u 10 sati, ukupno prijavilo 2,47 miliona građana.

Mali je rekao da su ekonomske mere pomoći, u vreme pandemije korona virusa, omogućene jer je država 2015. godine započela niz ekonomskih reformi.

BLOG o korona virusu

"To pokazuje da smo problemu pristupili na pravi način. Zato sa puno optimizma čekamo mesece koji su pred nama”, rekao je Mali tokom obilaska Rudarskog basena Kolubara kod Lazarevca.

Svi punoletni građani Srbije, od srede 13. maja, mogu da se prijave za isplatu od 100 evra preko sajta Uprave za trezor, a od petka i telefonom.

Za tu namenu, kako je saopštila Vlada Srbije, u budžetu je predviđeno 60 milijardi dinara (oko 510 miliona evra).

Novi ugljenokop u Kolubari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novootvoreni površinski kop Radljevo-Sever u Rudarskom basenu Kolubara obezbediti ugalj za Srbiju u sledećih 60 godina.

On je najavio da će u taj kop biti uloženo oko 500 miliona evra i da će obezbeđivati 13 do 13,5 miliona tona uglja godišnje.

“Prvi ugalj ovde će biti iskopan 2022. godine”, naveo je Vučić.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, saopštio je da je rast u proizvodnji uglja u Srbiji u ovoj godini 5,3 odsto.

Antiće je dodao i da će se ugljem iz Radljeva, gde su rezerve oko 400 miliona tona, snabdevati termoelektrana Elektroprivrede Srbije Kolubara B.

XS
SM
MD
LG