Dostupni linkovi

Kosovo dogovorilo sa Svetskom bankom kredit od 50 miliona eura


Vlada Kosova
Vlada Kosova

Svetska banka na Kosovu saopštila je da je u sredu finalizovan dogovor o kreditu sa Vladom Kosova na dužnosti u visini do 50 miliona eura, novac koji se predviđa za sprečavanje, otkrivanje i reakciju na COVID-19.

“Projekat uključuje hitnu nabavku medicinske opreme i zaliha za zdravstveni sektor, jačanje kapaciteta za testiranje i rano otkrivanje COVID-19, unapređenje i proširenje kapaciteta Klinike za infektivne bolesti i mobilizaciju dodatnog zdravstvenog osoblja. Takođe, uključuje privremenu podršku za korisnike šeme socijalne pomoći i domaćinstva koja ispunjavaju uslove za podršku u okviru hitnog fiskalnog plana”, stoji u saopštenju.

Iz Banke dodaju da bi počelo sprovođenje projekta, Skupšina Kosova treba da ratifikuje sporazum sa Svetskom bankom sa dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika, budući da se radi o međunarodnom sporazumu.

“Očekujemo jaku podršku svih poslanika kako bi se ovo desilo što pre”, navodi se.

Dan ranije i Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je kredit Kosovu od 35 miliona eura.

Ministar finansija na dužnosti Besnik Bisljimi (Bislimi) u sredu je na sastanku Vlade izjavio da su pregovori o kreditima u visini od 300 miliona eura ili odobreni ili u fazi odobravanja.

"Samo nam treba funkcionalizacija Skupštine kako bi isti prošli kroz usvajanje u Skupštini", dodao je on.

Budući da Vlada Kosova funkcioniše kao vlada na dužnosti, upitno je da li ona može da Skupštini predlaže zakone, odnosno sporazume, na usvajanje.

XS
SM
MD
LG