Dostupni linkovi

Pauel: Potrebna dodatni paket pomoći Kongresa SAD


Šef američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel

Možda će biti potrebno da Kongres SAD odobri dodatni paket pomoći ekonomiji kako bi se sprečila dugoročna šteta izazvana pandemijom korona virusa, izjavio je u sredu šef Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell).

On je podsetio da je Kongres već odobrio stumilativni paket od 2,9 hiljada milijardi dolara. Istovremeno, i američka Centralna banka je intervenisala smanjenjem kamatnih stopa, povećanjem zajmova i otkupom dugova.

“Ovo je najveći šok koji naša ekonomija oseća u modernog vreme i stoga je najveća fiskalna odgovornost,” kazao je Pauel tokom govora u Institutu Peterson, dodajući da će biti potrebna dodatna pomoć.

“Dodatna fiskalna podrška može biti skupa, ali je isplativa ako može da pomogne u izbegavanju dugoročne ekonomomske štete i omogućava nam snažni oporavak,” istakao je šef Fed-a.

Po njegovim rečima, na Kongresu je da to proceni, ali je upozorio da bez takvih mera, recesija može biti još dublja i duža, jer će se domaćinstva i kompanije suočiti sa bankrotom, a biće onemogućeno i otvaranje novih radnih mesta.

Paule je opisao sadašnju situaciju kao “vanrednu” što opravdava i “vanredne mere” koje je preduzeo Fed.

“Put napred je veoma neizvestan i podložan rizicima od velikih padova,” kazao je Pauel upozoravajući da oporavak može trajati duže nego što su se mnogi nadali.

U Kongresu su podeljena mišljena o novom paketu. Demokratska stranka, koja ima većinu u Predstavničkom domu, želi da se odmah omogući dodatnih tri hiljade milijardi dolara pomoći, dok republikanci, koji kontrolišu Senat, smatraju da najpre treba videti efekte dosadašnjih stimulativnih mera.

Suprostavljena su i mišljenja o pomoći saveznim država koje se suočavaju sa fiskalnim problemima.

“Razmere i brzina ovog pada je bez presedana u modernoj istoriji, znatno goreg nego bilo koja recesija nakon Drugog svetskog rata,” kazao je Pauel. Više od 33 miliona američkih građana je podnelo zahtev za novčanu naknadu zbog gubitka posla otkako je u martu izbila pandemija.

Pauel je ocenio da će nezaposlenost ostati visoka do kraja godine. Kako ocenjuje DPA, čini se da šef Fed-a isključuje mogućnost negativne kamatne stope, jer je ukazao da su “dokazi o efikasnosti negativne kamate raznoliki”.

Vrednost akcija na američkim berzama je pala u sredu nakon Pauelovog komentara o nužnosti dodatne pomoći Kongresa. Tako je Dau Džouns (Dow Jones) izgubio više od 1,4 odsto vrednosti.

XS
SM
MD
LG