Dostupni linkovi

EBRD: BDP Srbije ove godine manji za 3,5, iduće rast 6 odsto


Protest tekstilnih radnika u Nišu
Protest tekstilnih radnika u Nišu

Bruto društveni proizvod Srbije u ovoj godini biće smanjen za 3,5 odsto, usled negativnog ekonomskog uticaja pandemije koronavirusa, a 2021. godine srpska privreda će zabeležiti rast od 6 procenata, procenjuje u poslednjem izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta finansijska institucija podseća da je BDP Srbije porastao za 4,2 posto u 2019. godini, što predstavlja manje usporavanje u odnosu na 2018. godinu (4,4 odsto), uprkos lošim industrijskim performansama u prvoj polovini godine.

Ekonomska aktivnost, kako se navodi u izveštaju EBRD, porasla je u drugoj polovini 2019. godine, podstaknuta industrijskim proizvodnjom koja se vratila rastu, kao i snažnom građevinskom aktivnošću.

EBRD navodi da su nastavljeni snažni fiskalni rezultati: budžet za 2019. godinu beleži mali deficit od 0,2 odsto BDP-a, dok je javni dug na kraju prošle godine iznosio 53 posto BDP-a, znatno ispod nivoa od pre samo nekoliko godina.

Inflatorni pritisci ostaju umanjeni, a nakon tri smanjenja od 25 baznih poena u 2019. godini, centralna banka je u martu i aprilu 2020. smanjila kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih poena, na 1,5 odsto. Tim poslednjim rezovima nastojalo se da se ublaže ekonomski efekti pandemije.Kriza Covid-19 takođe je podstakla konsultantsku kuću S&P da početkom maja 2020. godine revidira izglede dugoročnog kreditnog rejtinga Srbije sa pozitivnog na stabilan, ali bez promene rejtinga, navodi EBRD.

Poslednjih godina, dodaje se u izveštaju ove evropske finansijske institucije, Srbija je osnažila integraciju u globalne lance snabdevanja, uglavnom sa zemljama evrozone. Epidemija je poremetila međunarodnu trgovinu i prisilila nekoliko velikih proizvođača u Srbiji da se privremeno zatvore.

XS
SM
MD
LG