Dostupni linkovi

Pašalić pozvao učesnike izbora u Srbiji da poštuju demokratska načela


Protest pristalica vlasti i opozicije ispred Skupštine Srbije
Protest pristalica vlasti i opozicije ispred Skupštine Srbije

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pozvao je sve učesnike izbora, predstavnike stranaka i pokreta da se u predstojećoj predizbornoj kampanji rukovode principima demokratskog sučeljavanja mišljenja i ne doprinose podelama i rastu antagonizma u društvu.

"Svedoci smo da civilizovana, demokratska, rasprava i razmena argumenata sve češće ustupa mesto verbalnim i fizičkim obračunima, sve više i među učesnicima u javnom životu, koji na taj način promovišu nasilje kao legitiman vid političke borbe", ocenio je Pašalić u saopštenju.

Pozvao je sve političke činioce da budu svesni svoje odgovornosti i beskompromisno se pridržavaju principa funkcionisanja moderne demokratske države.

"Ovom prilikom, još jednom, podsećam na obavezu organa javne vlasti koji organizuju izborni proces da obezbede zakonom predviđene uslove kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoja biračka prava", ističe se u saopštenju.

Neophodno je, kako se dodaje u saopštenju Zaštitnika građana, posebnu pažnju posvetiti osobama sa invaliditetom, starijima i bolesnima, kojima je često otežano ili onemogućeno ravnopravno učešće u odlučivanju.

Pašalić je podsetio na obavezu upotrebe jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i na obavezu zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za 21. jun.

Opozicioni Savez za Srbiju je najavio bojkot izbora.

XS
SM
MD
LG