Dostupni linkovi

Savez za Srbiju traži ocenu ustavnosti izmene izbornih zakona


Protest pristalica Saveza za Srbiju
Protest pristalica Saveza za Srbiju

Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović izjavio je ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) da je Savez jedinstven u odluci da se bojkotuju predstojeći izbori, kao i da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika.

"Došli smo da ukažemo na sve nezakonitosti, nepoštovanje Ustava u kojima će, po svemu sudeći, ljudi u RIK biti spremni da učestvuju na lažnim izborima. Ako ne budu poštovali Ustav i zakon biće samo računovođe izborne krađe lažnih izbora (Aleksandra) Vučića", rekao je Veselinović.

On je u ime svih prisutnih rekao da je ceo SzS jedinstven u odluci da bojkotuje naredne izbore.

"Niko iz SzS neće učestvovati na izborima. Niko", rekao je Veselinović i podsetio da Pokret slobodnih građana, koji je odlučio da učestvuje na izborima nije deo SzS.

Opšti, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za 21. jun. Trebalo je da budu održani 26. aprila, ali su izborne radnje prekinute i izbori odloženi zbog izbijanja pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja 15. marta.

Veselinović je obećao borbu za slobodne izbore i naveo kao još jedan od pet razloga za bojkot činjenicu da je 10. maja u Narodnoj skupštini, koja je raspuštena, izmenjen zakon o izboru narodnih poslanika.

Skupština Srbije usvojila je izmene izbornih zakona koji se tiču overe potpisa. Usvojenim predlozima zakona potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen ne samo kod javnog beležnika nego i u opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi, a u gradovima i opštinama za koje nisu imenovani javni beležnici u osnovnom sudu, sudskoj jedinici, prijemnoj kancelariji osnovnog suda ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

"Nijedna skupština na svetu nije izmenila uslove izbora za vreme trajanja izbornih procesa", rekao je Veselinović.

Dodao je da SzS podnosi inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika i da Ustavni sud treba da je stavi van snage.

On je naglasio da će se s tim u vezi obratiti i međunarodnim institucijama, uključujući i Venecijansku komisiju.

Veselinović je kao preostala četiri razloga za bojkot izbora naveo to što "ne postoje minimalni uslovi za demokratske i slobodne izbore, medijski mrak, činjenicu da je Srpska napredna stranka zlouptrebila pandemiju za političke svrhe i da ne postoje ni minimalni zdravstveni epidemiološki uslovi da se izađe na izbore".

XS
SM
MD
LG