Dostupni linkovi

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra


Evro
Evro

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je Srbiji zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa, saopšteno je danas (13. maja) iz CEB.

"Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije. Zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instrumenta za finansiranje javnog sektora pokriće vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje korona virusa", dodaje se u saopštenju.

U njemu se objašnjava i da će finansiranje javnog sektora podržati kontinuitet u pružanju zdravstvenih usluga i stabilnost zdravstvenog sistema, uključujući zaštitu medicinskog osoblja.

"Biće omogućeno i finansiranje medicinskih sredstava, lekova, medicinske opreme, monitora za pacijente i testova za korona virus".

U saopštenju CEB se dodaje i da je fokus finansiranja javnog sektora na unapređenju snabdevanja bolnica zaštitnom opremom kao što su epidemiološke i hirurške maske, dezinfekciona sredstva i zaštitna odeća.

Podseća se i da razvojna banka Saveta Evrope već podržava zdravstveni sektor u Srbiji kroz nekoliko postojećih projekata.

Kako se navodi, banka je nedavno odobrila kredit od 54 miliona evra za novu dečiju bolnicu u Tiršovoj u Beogradu, kao i investiciju od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje.

Sa najnovijim kreditom, dodaje se, tekuće investicije Razvojne banke Saveta Evrope u Srbiji ćedostići skoro milijardu evra.

"Zdravstvo je prioritetan sektor finansiranja za našu instituciju i do sada smo imali odličnu saradnju sa Srbijom", navodi se u pisanoj izjavi guvernera Razvojne banke Saveta Evrope, Rolfa Venzela.

On je naveo i da je izbijanje epidemije virusa korona zahtevalo dodatna ulaganja u tu oblast, te da je CEB brzo odreagovala da podrži zemlje članice.

"Zajam koji je odobren Srbiji deo je naših napora da se zajednički borimo protiv ove epidemije", dodaje se u izjavi.

XS
SM
MD
LG