Dostupni linkovi

Nove mjere u RS u vezi sa karantinom


Ilustracija
Ilustracija

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) odlučio je u utorak da za osobe koje prijave boravak u Republici Srpskoj kraće od 14 dana, inspektor će izdati rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini na prijavljeni broj dana.

Kako je saopšteno iz Štaba za vanredne situacije u Republici Srpskoj, riječ je o dopuni ranijeg zaključka o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti COVID-19 Uprave za inspekcijske poslove u RS-a.

“Osoba, kojoj je doneseno rješenje po ovom osnovu, obavezna je da se prijavi nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu boravka u roku 24 sata od ulaska u RS, a nadležnoj komunalnoj policiji prije napuštanja mjesta boravka”, navedeno je u saopštenju.

Štab je stavio i van snage zaključak o ustupanju prostorija osnovnih i srednjih škola i đačkih domova za karantine, kao i o obaveznoj policijskoj pratnji osoba koje ulaze u Republiku Srpskoj.

Od 12. maja ukinut je karantin na granici za osobe koje ulaze u Republiku Srpsku.

Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1. 000 do 3. 000 KM (od 500 do 1500 eura).

Karantin na graničnim prijelazima u BiH uveden je 10. aprila odlukom Federalnog štaba civilne zaštite.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, u Bosni i Hercegovini je ukupno zaraženo 2.158 osoba, a 117 umrlih njih je preminulo.

XS
SM
MD
LG