Dostupni linkovi

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila Kosovu kredit


Ilustracija

Razvojna banka Saveta Evropa odobrila je kredit Kosovu u visini od 35 miliona eura za podršku vlastima u naporima da pruže zdravstvenu zaštitu onima koji su pogođeni pandemijom COVID-19, saopštila je ta banka.

Takođe, odobren je i grant od million eura kao subvencija za kamatnu stopu na kredit.

„Kredit banke će pokriti troškove hitne zdravstvene zaštite i omogućiće osnivanje specijalizovanih jedinica u odabranim bolnicama i kupovinu opreme za lečenje i dijagnostiku, kao što su dovod kiseonika, uređaji za ultrazvuk i tomografiju, te zaštitna i medicinska sredstava, test setovi i dijagnostički reagensi“, navodi se u saopštenju banke.

Razvojna banka Saveta Evropa saopštila je da se očekuje da će se privreda Kosova zbog izbijanja pandemije ove godine smanjiti za 5 odsto, a procenjuje se da će vanredni izdaci za zdravstvenu pomoć i ekonomske i finansijske mere kao posledica pandemije biti oko 280 miliona eura.

Kosovski zamenik ministra finansija na dužnosti Agim Krasnići (Krasniqi) izjavio je za RSE da će svi krediti koje Kosovo uzima biti deo Konsolidovanog fonda koji se koristi u različite svrhe za pokriće mera koje je Vlada već usvojila.

Ipak, Krasnići dodaje da će se potpisivanje sporazuma desiti u skladu sa Zakonom o međunarodnim sporazumom na Kosovu, i objašnjava da je prvo potrebno usvajanje jedne takve inicijative na vladi, formiranje pregovaračke ekipe, a potom sledi potpisivanje sporazuma i ratifikacija u Skupštini dvotrećinskom većinom.

„Koliko će to da traje sve zavisi. Radi se o odnosu između Vlade i Skupštine i ovo je međunarodni sporazum koji se treba ratifikovati 2/3 većinom u Skupštini“, kazao je Krasnići.

U cilju jačanja zdravstvenog sistema u borbi protiv COVID-19, Vlada Kosova na dužnosti je 8. maja odobrila inicijativu o potpisivanju sporazuma sa Svetskom bankom za kredit u visini od 48 miliona dolara.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu takođe odobrio kredit Kosovu u visini od 52 miliona eura.

Krasnići dodaje da je Kosovo takođe u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za kredit od 25 miliona eura za podršku koja se tiče likvidacije javnih preduzeća.

Od Evropske komisije je takođe obećan kredit od 100 miliona eura.

„Sve je u fazi pregovora. I fond koji je obećala Evropska komisija, sve je to u fazi pregovora i treba da se usvoji na Vladi, a potom u Skupštini“, kazao je Krasnići.

Vlada je početkom aprila odobrila inicijativu za pregovaranje o paketu međunarodnih sporazuma kako bi se obezbedilo javno finansiranje u suočavanju sa situacijom koja je nastala nakon pojave COVID-19.

Limit za ugovore o finansijskom zajmu je 250 miliona eura sa kamatnom stopom ne više od 3 procenata.

Vlada je ovlastila pregovore sa institucijama kao što su Međunarodna banka za obnovu i razvoj i ostale članice Svetske banke, Evropska banka za obnovu i razvoj; Međunarodni monetarni fond, Evropska investiciona banka i dr.

Kosovo dnevno gubi oko šest miliona eura zbog pandemije korona virusa.

Inače, Vlada Kosova na čijem je čelu Aljbin Kurti (Albin) od 25. marta funkcioniše kao vlada na dužnosti, jer je izglasano nepoverenje njegovoj vladi.

U međuvremenu, predsednik Kosova Hašim Tači dao je mandat za formiranje nove vlade Avdulahu Hotiju iz drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova.

Proces formiranje suspendovao je Ustavni sud Kosova, a na zahtev pokreta Samoopredeljenje koji tvrdi da je Tači pregazio Ustav tako što nije nakon izglasavanja nepoverenja vladi nije raspisao nove izbore i zato što je za mandatara odredio nekog ko nije iz pobedničke partije.

XS
SM
MD
LG