Dostupni linkovi

U Srbiji razvijeni prototipovi respiratora


Ministar za inovacije Nenad Popović na predstavljanju prototipa respiratora koji bi trebalo da se proizvodi u Srbiji
Ministar za inovacije Nenad Popović na predstavljanju prototipa respiratora koji bi trebalo da se proizvodi u Srbiji

U Srbiji je razvijeno pet prototipskih uređaja za mehaničku ventilaciju - respiratora, saopštio je kabinet ministra Vladi Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića.

Kako se navodi u saopštenju, prototipske uređaje razvili su kompanija "SmartResearch" i Institut "Mihajlo Pupin", a rad uređaja zasnovan je na tehnološkim rešenjima koja bi trebalo da budu korišćena u proizvodnji domaćih respiratora za tretman pacijenata zaraženih korona virusom.

U saopštenju se navodi da bi nakon odobrenja nadležnih državnih institucija mogla da otpočne proizvodnja uređaja, kao i da bi proizvodni kapacitet Instituta "Mihajlo Pupin" bio deset kompletnih uređaja dnevno.

U timu koji je razvio respirator su inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri prvenstveno iz Instituta "Mihajlo Pupin", kao i lekari-anesteziolozi i jedan molekularni biolog, saopštilo je ministarstvo.

Fond za inovacionu delatnost Srbije podržao je na javnom pozivu, čiji su rezultati objavljeni 26. marta, preduzeće "SmartResearch" sa 5,54 miliona dinara (nešto više od 47 hiljada evra) za razvoj i proizvodnju pet prototipova "uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom".

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara (oko 450 hiljada evra) za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom.

XS
SM
MD
LG