Dostupni linkovi

Američka ambasadorka: Korupcija usporila evroatlantske integracije Crne Gore


Džudi Rajzing Rajnke
Džudi Rajzing Rajnke

Endemska korupcija usporila je evroatlantske integracije Crne Gore i vlasti te države moraju udvostručiti napore da se pridržavaju duha zakona koji garantuje nezavisno i nepristrasno pravosuđe i tužilaštvo, ocjenjuje ambasadorka Sjedinjenih Država u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, nedavni izvještaj Fridom hausa (Freedom house) pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme.

"Stavljajući po stani pitanja objektivnosti i pristrasnosti u vezi sa tim izvještajem, činjenica je da ankete pokazuju da skoro 90 odsto građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je zabrinjavajuće, 60 odsto njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti", kazala je Rajzing Rajnke Vijestima.

U najnovijem izvještaju organizacije Fridom haus, objavljenom 6. maja, Srbija i Crna Gora su iz kategorije djelimično konsolidovanih demokratija "pale" u grupu tranzicionih odnosno, "hibridnih režima".

"Vladini zvaničnici moraju neumorno da rade na poboljšanju života građana, a ne da koriste položaj moći u svrhu zadovoljenja vlastitih interesa", navela je Rajzing Rajnke, dodajući da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu kako bi pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoje ciljeve i težnje.

Upitana da li uočava opasnost po demokratske procese u Crnoj Gori zbog slučajeva kršenja privatnosti objavljivanjem spiskova osoba u izolaciji i hapšenja ljudi koji na društvenim mrežama kritikuju zvaničnike, odgovorila je da sve radnje koje vlasti preduzimaju, a odnose se na ograničavanje osnovnih prava, moraju uvijek biti strogo u skladu sa zakonom, primjenjivati se jednako i biti što je moguće proporcionalnije.

XS
SM
MD
LG