Dostupni linkovi

Ambasador Srbije u CG pozvan na razgovor zbog Tompsona na RTCG, urednici kažnjeni


Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović
Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je dobio poziv od Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore za razgovor koji će biti obavljen u utorak (12.05) u ministarstvu.

Razlog poziva je komentar ambasadora Božovića objavljenom na fejsbuku, koji se odnosi na emitovanje pjesme hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona kome su zbog krajnjih desničarskih i proustaških stavova u mnogim regionima Hrvatske i Evrope zabranjeni nastupi. Božović je u svom komentaru naveo da je "potrebno utvrditi pojedinačnu odgovornost na RTCG i počinioca adekvatno je sankcionisati".

"Tačno je da sam pozvan na razgovor u MVP CG sjutra u 13 časova. Pretpostavljam da je razlog što su i oni kao i ja i cela antifašistička crnogorska javnost zgranuti deleći stavove "Savjeta RTCG činjenicom da je u jutarnjem programu TVCG emitovana numera autora prepoznatog po fašističkim izjavama, pjesmama i ponašanju. I to na dan Pobede protiv fašizma. Reagovao sam kao Vladimir Božović, čiji je đed po majci Nikola Đurović nosilac partizanske spomenice poginuo u bitci na Pljavljima decembra 1941. kao antifašista dajući život za slobodu Crne Gore. A kao ambasador Srbije koju su fašisti i ustaše napali i raskomadali izvršivši neviđeni genocid nad mojim srpskim narodom naročito u tzv. NDH. Smatrajući obavezom da se kroz kulturu sećanja branimo od nekulture zaborava i revizionizma fašizma kao globalne obaveze celog sveta, to posmatram van bilo kakvog odnosa između Srbije i Crne Gore koje su obe kao savremene države duboko i suštinski nastale na antfašizmu na koga su ponosne", navodi ambasador Božović.

Na Dan pobjede 9. maja u Jutarnjem programu TVCG emitovana je pjesma ideološki spornog hrvatskog pjevača što je izazvalo oštre negativne reakcije u Crnoj Gori. Savjet RTCG je saopštio da je "zgranut emitovanjem numere autora prepoznatog po fašističkim izjavama, pjesmama i ponašanju", te zatražio odgovornost. Odgovornost je preuzela urednica Jutarnjeg programa Marija Razić, koja je uputila izvinjenje cjelokupnoj crnogorskoj javnosti, navodeći da je došlo do nedopustivog propusta i iskazala spremnost da podnese konsekvence.

Zbog propusta u Jutarnjem programu Javnog servisa Radio televizije Crne Gore, odnosno emitovanja pjesme hrvatskog desničara Marka Perkovića Tompsona, generalni direktor Radio televizije Crne Gore Božidar Šundić kaznio je urednicu Jutarnjeg programa Milicu Babić, urednicu sporne emisije Mariju Razić i muzičkog urednika TVCG Slavena Knezovića. Zaposlenima će u naredna dva mjeseca lični dohodak biti umanjen 20 odsto, navodi se na sajtu RTCG.

"Uređivačka politika RTCG bila je i biće ista, utemeljena na antifašističkim i evropskim normama, jer su to ujedno vrijednosti u kojima je RTCG i ponikla 27. novembra 1944. kada je te ratne godine osnovan naš najstariji medij Radio Crne Gore ," poručio je Šundić.

XS
SM
MD
LG