Dostupni linkovi

U Srbiji preminule još tri osobe, 62 novozaraženih


U Srbiji su do ponedeljka 11. maja u 15 sati od poslednica korona virusa preminule još tri osobe, a registrovano je 62 novozaraženih od 5.012 testiranih ljudi, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

U Srbiji je ukupno zaraženo 10.176 ljudi, a preminulo je 218 ljudi. Procenat smrtnosti je 2,14 odsto.

Hospitalizovano je 1.123 pancijenta, od čega je 29 na respiratoru, dok je izlečeno 3.220 ljudi, rekao je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

'Građani su se prebrzo opustili'

Kon je rekao da poslednji podaci o broju pozitivnih, koji iznose 1,2 odsto od broja testiranih, "nisu loši", ali da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna i da je struka "pomalo zabrinuta" jer su se građani "prebrzo opustili".

Navodeći da je "jasno da se epidemija gasi", podvukao je da je opreznost neophodna.

"Sigurno da jesmo pomalo zabrinuti, ali eventualni efekat videće se za sedam do 10 dana. Za sada nemamo posebne pokazatelje koji bi potkrepili našu brigu", kazao je Kon.

On je podsetio da su frizerski i kozmetički saloni kao i teretane bile otvorene još 27. aprila, da je potom krenuo i gradski prevoz u Nišu i Novom Sadu i da od tada "ništa nismo imali osim konstantng smanjenja" broja obolelih.

"Za Beograd mogu reći da sam vrlo zadovoljan što se tiče javnog prevoza i poštovanja preporuka jer starijih, koji čine trećinu korisnika prevoza, ima vrlo malo u vozilima. To je dobro prvenstveno za njih jer je virus i dalje u cirkulaciji", rekao je Kon.

Beograd: Gradski prevoz ponovo za sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Naveo je da i za starije od 65 godina neće biti problematično da koriste javni prevoz, ali samo uz zaštitne mere, kada procenat pozitivnosti padne ispod jedan odsto.

Kon je rekao da se u toku juna može očekivati da se epidemija ugasi, ali i da ne zna da li će se to i desiti.

Sutra o pravilima putovanja

Kon je najavio da će u utorak, 12. maja zasedati Krizni štab koji će razmotriti da li je potrebno ublažiti još neke mere i definisati procedure u vezi izlaska i ulaska u Srbiju.

"Ono što se sigruno zna je da će oni koji dolaze u našu zemlju morati da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata u vreme ulaska u zemlju. Ukoliko ga nemaju, mora da se sprovodi zaštitna mera samoizolacije ako se radi o našem građaninu ili karantin, uslovno takođe izolacija uz zdravstveni nadzor za stranog državljanina koji će moći da se testira na našoj teritoriji, pa ukoliko je negativan neće više morati da bude pod takvim nadzorom", rekao je Kon.

Što se tiče izlaska iz zemlje, Kon je rekao da će to zavisiti od zahteva zemalja u koje se putuje.

XS
SM
MD
LG