Dostupni linkovi

Novih 86 tona zaštitne opreme iz Kine stiglo u Hrvatsku


U nedjelju 10. svibnja rano ujutro u Međunarodnu zračnu luku Zagreb – Franjo Tuđman sletio je sedmi po redu zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb. Njime je dopremljeno oko 86 tona zaštitne opreme za hrvatski zdravstveni sustav i druge službe tijekom epidemije korona virusa, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Radi se ujedno i o posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku za sada. U nastavku osiguranja opskrbljenosti zdravstvenog i ostalih sustava zaštitnom opremom planirana je doprema kopnenim i morskim putem.

Na današnjem letu stigla je oko 80 tona količina dezinficijensa i maski koje je Hrvatska kupila od tvrtke Sinopharm te oko 6 tona donacija. Komercijali dio dopremljenih količina plaćen ej sredtvima Europske unije.

Letom je dopremljena i vrijedna donacija mehaničkih ventilatora, testova na koronavirus te maski i vizira Zaklade Alibaba i Zaklade Jack Ma. Radi se o donaciji koja je dio niza sličnih inicijativa dviju zaklada da se dijelovima svijeta pogođenima epidemijom osigura pomoć. Zaklade se također bave financiranjem istraživanja i razvoja cjepiva kako u Kini, tako i na Peter Doherty Institute for Infection and Immunity u Melbourneu i Columbia University u New Yorku.

Letom su, među ostalim, dopremljene i donacija tvrtke MEHECO zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, pokrajine Zhejiang prijateljskoj Istarskoj županiji, donacija Stožeru Civilne zaštite inicijative CitizenGO te donacija Caija Yua, poduzetnika zaslužnog za otvaranje franšize zagrebačkog Muzeja iluzija u Šangaju, stoji u priopćenju hrvatske Vlade.

XS
SM
MD
LG